Sorteren:
Sorteren:
Filter
De foam roller komt uit de wereld van de sportcoaches en therapeuten, maar wordt nu steeds meer gebruikt door sporters van ieder niveau. Vooral binnen fitness, pilates en yoga neemt het gebruik toe. Foam rollers zijn cilindervormige massage hulpmiddelen die onder andere worden gebruikt bij spierpijn, herstel van lichte spierblessures, versterken van spieren, en het verhogen van bewegingsmogelijkheden.
Een foam roller gebruik je voornamelijk niet om je spieren te masseren, maar het bindweefsel eromheen. Dit bindweefsel beschermt je spieren, ondersteunt ze, en verbindt ze met de rest van je lichaam. Bindweefsel kan verdikken of afgekneld raken door overmatig gebruik, beschadiging, ziekte of inactiviteit. En als dat gebeurt neemt de bewegingsvrijheid van je spieren af. In extreme gevallen ontstaat zelfs een onderhuidse ontsteking, die niet alleen je spieren in de weg zit, maar ook pijn en irritatie veroorzaakt. Deze verdikkingen en afgeknelde gedeeltes heten "trigger points". Door een trigger point rustig en stevig te masseren druk je het bindweefsel samen en help je het te herstellen. Dit masseren voelt vaak aan als een rekoefening. Niet comfortabel, maar ook niet heel erg pijnlijk. Deze foamroller techniek heet "self-myofascial release"; fascia is de medische term voor bindweefsel.
Er zijn 3 soorten foam rollers:
- Massieve foam rollers zijn gemaakt van een soort 'schuim'. Deze rollers zijn vaak iets zachter en aangenamer voor beginners.
- Barrel rollers zijn hol. Deze foam rollers zijn gemaakt van PVC met een dunne laag schuim er over heen. Barrel rollers zijn meestal licht en gemakkelijk mee te nemen.
- Grid rollers hebben een patroon op de buitenkant. Hierdoor is de druk tijdens de massage niet constant. Dit maakt de massage intensiever en stimuleert de bloedsomloop. Grid rollers zijn meestal barrel rollers, maar kunnen ook massief zijn.